2010 m. vasario 3 d., trečiadienis

Pasaulio ekonomikos forumas papildė šveicarų kišenes 22 milijonais

Praėjusį savaitgalį Šveicarijoje pasibaigė nieko doro nenusprendęs Pasaulio ekonomikos forumas. Populiariame kalnų kurorte susirinkę planetos galingieji ir turtingieji, krimsdami žąsų kepenėles ir užsigerdami brangiu šampanu, bandė „apmąstyti, pertvarkyti ir atstatyti“ dabartinę ne kaip besiklostančią finansinę pasaulio situaciją. Jiems šiek tiek trukdė protestuotojai. Todėl, kad šis sunkus „pasaulio gelbėjimo“ darbas eitųsi sklandžiai, visą savaitę 5 tūkstančiai šveicarų karių ir policininkų rūpinosi pačių gelbėtojų saugumu nuo žemės ir iš oro, o vietiniai verslininkai – jų malonia viešnage.

Per šį susitikimą pasaulio grietinėlė papildė šveicarų kišenes apie 22 milijonais šveicariškų frankų. Ypač pasipelnė viešbučiai - per penkerių dienų laikotarpį jie gavo 10-15 % metinės apyvartos. Nesnaudė ir privatūs nuomotojai: net paprasčiausių apartamentų ar kambariukų nuomos kainos peržengė visas begėdiškumo ribas. Pavyzdžiui, už nedidelį trijų kambarių butą, kurio įprastinė nuoma siekia 2,5 tūkst. šveicariškų frankų per mėnesį, „auksiniu“ forumo metu savininkai reikalavo 2 tūkst. šveicariškų frankų už naktį.

Patenkinti liko šveicarų žalieji – po Davosą riedėjo tik nekenkiantys aplinkai limuzinai. Šių metų forumas atidavė duoklę ekologiniam judėjimui ir į miestą įleido tik tuos automobilius, kurie naudoja ne daugiau 9 litrų benzino šimtui kilometrų bei išmeta ne daugiau kaip 230 g CO² /km. Kai kurios transporto bendrovės priekaištavo organizatoriams dėl šių potvarkių, nes nespėjo parūpinti pakankamai „žalių“ automobilių, o suskubusios džiaugėsi išaugusiu pelnu.

Panašu, kad vieninteliai nukenčiantys dėl galingųjų susibūrimo – tai slidinėjimo trasų šeimininkai ir slidinėjimo mokyklos. Jos skelbia kasmet prarandančios apie milijoną šveicariškų frankų, nes per WEF „normalūs“ turistai neturi kur apsigyventi, o forumo dalyviai, kaip taisyklė, žiemos sportais nesidomi. Slidinėjimo instruktoriams forumo metu tenka persikvalifikuoti į vairuotojus ir pagalbinius darbuotojus. Bet žiemos sportų mėgėjai mini ir teigiamą šio reiškinio pusę: tai - geriausias laikas atvykti slidinėti puikiose Davoso trasose, nes jos beveik tuščios.

„Mes turime permąstyti savo vertybes“, - kalbėjo forumo įkūrėjas Klausas Schwabas. Apsitvėręs spygliuotomis tvoromis ir skaniai triaukšdamas rinktinius gardėsius, turtingųjų klanas svaičiojo apie pasitikėjimą ir pagarbą, kuriuos jiems turi parodyti kažkuo vis nepatenkinta ir nepatikli visuomenė.

O tuo metu visoje Šveicarijoje - nuo Ženevos iki Ciuricho - ta paprastoji visuomenė forumo savaitgalį kepė pyragus ir, šaldami žvarbiame vėjyje, pardavinėjo juos miestų ir miestelių aikštėse, rinkdami aukas Haičiui. Be didelių kalbų, tiesiog iš geros širdies.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą