2009 m. gruodžio 1 d., antradienis

Pavyzdinė Šveicarijos demokratija kursto debatus Europoje

Po netikėtos visą musulmonišką pasaulį sudrebinusios sekmadienio referendumo dėl minaretų draudimo baigties įsisiūbavo emocingos diskusijos. „Ar demokratijos lopšiu vadinamai šaliai negresia daugumos tironija?“, „Ar tauta visada teisi?“, - klausia politologai ir teisės profesoriai.

Kai kurių jų teigimu, sekmadienio referendume susidūrė demokratijos ir teisinės valstybės interesai. Anot teisės profesoriaus Reinerio Schweizerio, minaretų draudimas pažeidžia Europos žmogaus teisių konvenciją, garantuojančią religijos laisvę. Jo manymu, musulmonai gali kreiptis i Strasbūrą ir greičiausiai bylą laimės.

Bet Šveicarijos religijos komisijos pirmininko Thomo Wipfo nuomone, Strasbūro ši byla neturėtų pasiekti. „Kaip Šveicarijoje įprasta, pirmiausia bandysime išspręsti šią problemą patys“, - tikisi politikas. Musulmonai neturėtų jaustis aukomis, nes jie ir patys per mažai nuveikė, kad išsklaidytų visuomenės baimes. Jie turėtų siekti daugiau viešų dialogų ir diskusijų, patraukliai pristatyti savo kultūrą, gyvenimo būdą ir religiją. „Minaretai mums simbolizuoja grėsmę mūsų tapatybei, o jų uždraudimas yra lyg ženklas, kas šiuose namuose šeimininkas“, - pritaria ir didžiausias Ciuricho dienraštis „Neue Zurcher Zeitung“ .

Iniciatyvos organizatoriai - šveicarų kraštutinių dešiniųjų liaudies partija - švenčia demokratijos triumfą: paskutinį žodį taria tautos dauguma - be jokių „jei“ ir „bet“. Bet net ir juos pačius nustebino ypatingai gausus moterų ir jaunimo dalyvavimas referendume. Manoma, kad būtent jų balsai nusvėrė tokią referendumo baigtį.

Anot šveicarų politologo M. Hermanno, moterys paprastai linkusios į toleranciją, bet šįkart dauguma jų, pažymėdamos „taip“ langelį balsavimo kabinoje, norėjo parodyti savo požiūrį į agresyvią mačo kultūrą, žeminančią moteris. „Negaliu žiūrėti, kaip skarotos turkės, apsikrovusios pirkinių maišais pagarbiai atsilikusios trepsena už savo vyro“, - rašo šveicarų psichoterapeutė J. Onken, viena aktyvių antiminaretinės iniciatyvos šalininkių.

Paprastai gana apolitiškas šveicarų jaunimas taip pat pateikė staigmeną. Socialiniame tinkle „Facebook“ susikūrė gausaus palaikymo susilaukusios grupės „Aš nesigėdiju minaretų draudimo iniciatyvos“ ir „Atia, minaretai!“. Prie balsadėžių atėjo net tie, kurie dažniausiai ignoruoja referendumus. Juos čia atvedė pasipiktinimas musulmonų nepagarba moterims, rašo jaunoji karta savo tinklaraščiuose.

Tuo tarpu musulmonų šalyse pasipylė raginimai boikotuoti šveicariškus produktus. Islamo išpažinėjai kviečia atsisakyti „Lindt-Spruengli“ šokoladų, „Nestle“ pieno produktų, kavos ir užkandžių, „Novartis“ vaistų bei „Swatch“, „Omega“ ir „Rolex“ laikrodžių, o taip pat nebeatostogauti Šveicarijos Alpėse.
Bet šveicarų verslininkai kol kas susirūpinimo nerodo, tikėdami, kad jų abipusės pagarbos ir tolerancijos siekis yra neabejotinas. Turizmo sektorius taip pat nepastebi turistų iš musulmoniškų šalių mažėjimo grėsmės. Produktų kokybė ir šalies grožis padarys savo darbą, - įsitikinę jie.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą