2009 m. rugsėjo 11 d., penktadienis

Šveicarai atskleidė Stradivarijaus smuikų paslaptį

Groti Stradivarijaus pagamintu instrumentu - kiekvieno smuikininko svajonė, išsipildanti tik mažai saujelei išrinktųjų. Prieš tris šimtus metų garsusis italų meistras sukūrė apie tūkstantį tobulo skambesio smuikų. Apie 600 jų išliko iki mūsų dienų ir yra laikomi geriausia kapitalo investicija, nes jų vertė tik auga. Parduodami jie ypač retai, o tais ypatingais atvejais jų kainos siekia stratosferą. 2006 metais Antonijaus Stradivarijaus smuikas parduotas aukcione už 3,5 mln JAV dolerių.

Nenuostabu, kad instrumentų gamintojai ir mokslininkai visame pasaulyje bando atkurti brangiųjų smuikų tembrą arba atskleisti jų gamybos paslaptį.

Panašu, kad pirmajam tai pavyko šveicarui Francis Švarce (Schwarze) iš Ciuricho technologijų instituto. Mokslininkas rėmėsi faktu, kad garsusis meistras smuikams kurti rinkosi medžius, išaugusius „mažojo ledynmečio“ laikotarpiu 1645 – 1715 metais, kai žiemos buvo ilgos, o vasaros - vėsios. Todėl medžiai augo lėčiau, o jų medienos tankis buvo mažesnis nei įprastai.
Fr. Švarce atskleistos paslapties raktas vadinasi grybelis Xylaria Longipes. Juo užkrėtus klevo medieną, gerokai sumažėja medienos tankis, bet nepažeidžiamos pirminės medienos struktūros, ir iš jos pagaminti instrumentai įgauna tą tobulą skambesį, kurio beviltiškai ieškota kelis pataruosius šimtmečius.

Šių metų rugsėjo pirmąją Osnabriuk mieste Vokietijoje (Osnabrück) vyko jų testavimas. Užuolaida atskirtas nuo klausytojų, britų smuiko virtuozas Matthew Trusleris griežė penkiais skirtingais instrumentais: savo nuosavu 2 milijonų vertės „stradivarijumi“, dvejais naujuoju būdu bei dvejais įprastai šveicaro Michaelio Rohnheimerio pagamintais smuikais. 113 iš 180 dalyvavusių muzikos ekspertų geriausiai skambėjusiu pripažino „grybelio smuiką“. Brangusis „stradivarijus“ nuo jo gerokai atsiliko.

Ekspertai vadina šį atradimą revoliucija muzikos pasaulyje. Jo dėka ir neturintys atliekamų milijonų smuikininkai galės muzikuoti tobulo skambesio instrumentais, nes jų kaina sukasi „tik“ apie 25 tūkst. šveicariškų frankų (52 tūkst. litų).

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą