2009 m. rugpjūčio 19 d., trečiadienis

Pandemija sujaukė šveicarų gyvenimą

Nuo vasaros pradžios Šveicarija nuosekliai ir kruopščiai ruošiasi vadinamojo kiaulių gripo pandemijai, bet šalies žiniasklaidoje vis garsiau svarstoma, ar nepersistengiama su saugumo priemonėmis. Sveikatos apsaugos departamento išleisti nauji potvarkiai sujaukė didelės visuomenės dalies gyvenimą.

Kiekvienoje šalies bendrovėje kabo plakatai su įspėjimais dažnai ir kruopščiai mazgoti rankas bei laikytis mažiausiai metro atstumu nuo kitų žmonių. Raginama susirinkimus organizuoti virtualiu būdu, o ir bendradarbiams dalintis informacija ne tiesiogiai, o per įvairias ryšio priemones.

Nurodymai pasiekė ir maldos namus. Katalikų bažnyčiose dėl virusų perdavimo pavojaus išnyko švęsto vandens indai, o ramybės palinkėjime rekomenduojama apsiriboti tik galvos linktelėjimu vietoj įprastinio rankos paspaudimo.

Reformatų bažnyčiose nurodyta vakarinėse mišiose nebenaudoti bendros, per rankas siunčiamos vyno taurės, o išpilstyti vyną į mažas vienkartines taureles.

Naujasis potvarkis drastiškai paveikė švietimo įstaigų gyvenimą: uždrausti bet kokie didesni renginiai, mokinių stovyklos, išvykos. Netgi tėvų susirinkimai nukelti į vėlų rudenį, kai gripo pavojus, manoma, bus praėjęs.

Ypač padaugėjo darbo mokyklų ūkvedžiams. Sveikatos apsaugos tarnybos juos įpareigojo keliskart per dieną dezinfekuoti specialiu tirpalu mokyklos durų rankenas bei laiptų turėklus. Taip pat šįmet visose klasėse bei tualetuose muilo gabalėliai pakeisti skystu muilu, o medžiaginiai rankšluosčiai - popierinėmis servetėlėmis.

Po kiekvienos pertraukos kruopščiai plautis rankas su muilu jau tapo įprastu dalyku mokiniams, bet juos labai glumina nauja visuotinė taisyklė, draudžianti spausti mokytojams rankas bei reikalavimas laikytis metro atstumo nuo klasės draugų. „Priprasime sveikintis kaip azijiečiai – nusilenkdami, išnyks mūsų šimtmečių senumo tradicija kasdien sutvirtinti ryšį su aplinkiniais rankos paspaudimu“, - baiminasi daugybė šveicarų.

Pirmokų ir darželį pradėjusių lankyti vaikų tėvus ypač papiktino draudimas lydėti vaikus į klases pirmąją mokslo metų dieną bei įprastinės masinės mokslo metų atidarymo šventės atšaukimas.

Vis dėlto yra ir laimingųjų, kuriems H1N1 virusas kelia tik malonius jausmus. Nekalbant apie didžiąsias farmacijos įmones, jau gaminančias pirmąsias vakcinas, džiaugiasi ir verslininkai, prekiaujantys dezinfekcinėmis bei vienkartinėmis higienos priemonėmis. Geresnę reklamą už tą, kurią nemokamai sukūrė pandemijos grėsmė, sunku įsivaizduoti.

Pirmadienį šalies sveikatos tarnybos pranešė, kad naujojo gripo banga pirmąjį etapą Šveicarijoje praėjo, o dabar ritasi link Rytų Europos.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą