2009 m. rugpjūčio 12 d., trečiadienis

Išvadinęs tautietes kūtvėlomis šveicarų dešinysis priverstas atsistatydinti

„Praleidęs tris savaites viename komunizmo nualintos šalies didmiestyje, džiaugiuosi vėl daugybe dalykų Šveicarijoje. Bet ko labai mielai čia atsisakyčiau, jei tik galėčiau, tai daugybės apsileidusių moterų“, taip šį pirmadienį savo tinklapyje paskelbė Šveicarijos liaudies partijos Liucernos skyriaus prezidentas Rene Kuhnas. Šis įrašas politikui kainavo postą.

„Šveicarijos moterys – apšiurusios, susivėlusios, be papuošalų ir be makiažo, kurio joms ypač reikėtų. O štai ekskomunistinėse šalyse moterys rūpinasi savo moteriškumu. Net vyresnės neatsilieka, dažosi pražilusius plaukus, kad atrodytų patraukliau. Ne taip, kaip Šveicarijoje, kur kasdien esi priverstas žiūrėti į apsileideles. Kartais tikrai iškyla mintis, ar ne į siaubo kambarį papuolei“, negailestingai pliekia 42 metų politikas.

Nuo 2004 –ųjų vadovaujantis partijai R.Kuhnas peikia ne tik šveicarių išvaizdą bet ir jų intelektą. „Per visas 3 atostogų savaites rytuose nemačiau nei vienos, apsipirkti važiuojančios dviračiu ar tokios kvailos, kad vežiotų vaikus dviračio priekaboje po miestą. Kairiųjų pažiūrų Šveicarijos moterys galėtų nors ko nors pasimokyti, bet jos mieliau vaikšto kaip varnų baidyklės“.

Visos šalies žiniasklaida akimirksniu persipildė straipsniais, diskusijomis ir skaitytojų laiškais apie viešų asmenų teisės į asmeninės nuomonės reiškimą ribas, o internetinių naujienų portalų komentatorių skaičius muša visus rekordus. Akivaizdu, kad tema – labai aktuali, nes tokia gausi santūriųjų šveicarų komentarų lavina užplūsta portalus tik palietus jautriausią tautos sielos stygą: numanomą šveicarų susikurto gerbūvio ir socialinės sistemos išnaudojimą.

Antradienį tautos pyktį užsitraukusį savo vyrą ėmėsi ginti jo žmona - rusų tautybės Oksana Kuhn - Abramova. „Galiu tik patvirtinti, kad tai, ką rašo mano vyras yra tiesa. Šveicarės yra visiškai nemoteriškos. Jos nesirūpina savo išvaizda, visos vaikšto trumpaplaukės, patogiais vyriškais batais ir nešioja kuprines. Labai retai matau šveicarę su moteriška rankine.“, pasakojo ji „Tages Anzeiger“ dienraščio žurnalistams. „Rusės -moteriškesnės ir tai pabrėžia savo išvaizdoje, bet kadangi Šveicarijoje ekskomunistinių šalių moterys rūpinasi savimi labiau nei dauguma šveicarių, į jas žiūrima kreivai. Čia akivaizdus visuomenės spaudimas atrodyti kaip visos, nes norma yra moterims atrodyti kaip vyrai“, aiškino Liucernos politiko žmona. Taip pat labai ją piktina šveicarės, neslepiančios žilų plaukų. „Ilgais, susivėlusiais žilais plaukais jos atrodo kaip raganos, o iš rūbų dažniausiai gali lengvai nuspėti, kokios politinės pozicijos ji laikosi. Gaila, kad moterys čia praranda savo moteriškąją pusę“, - gailėjo šveicarių rusė.

Tuo tarpu tūkstančiai tradiciškai vardais ir pavardėmis prisistačiusių komentatorių šveicarų naujienų portaluose gailėjo ne šveicarių, o pačių Kuhnų šeimos dėl jų „žemo kultūros lygio“ bei „riboto požiūrio į moteriškumą“.
„Tikrai belieka pagailėti Kuhnų, jei jie sprendžia apie moteriškumą pagal rankinių dizainą ir makiažo kiekį“, - rašo komentatorius M. Beyeler. Daugybė jam pritariančiųjų aktyviai gynė savo tautiečių teisę vadintis dailiąja lytimi. „Moteriškumas spindi iš vidaus, o ne išorės“, „Mums patinka mūsų natūralios, nedažytos, veiklios ir sportiškos moterys, o ir damos gyvenimo pasidabruotais plaukais mums - gražios“, - gyrė įžeistas šveicares būriai komentatorių.

Nuo radikaliojo politiko pareiškimų atsiribojo ir jo bendrapartietės bei bendrapartiečiai, o aukščiausi liaudies partijos vadovai paskelbė, kad artimiausiame posėdyje bus svarstoma net visiško jo pašalinimo iš partijos galimybė dėl „prieš šveicarų moteris nukreiptų išpuolių“.

Trečiadienį R.Kuhnui nebeliko nieko kito, kaip pačiam atsistatydinti iš posto ir partijos. Savo tinklapyje jis paskelbė pasitraukiantis dėl „žiniasklaidos organizuoto puolimo“, kuri esą iš musės padarė dramblį. Už savo nuomonę politikas atsiprašyti nežada. Atvirkščiai: „kai skaitau nesuskaičiuojamus man pritariančius komentarus tinklaraščiuose ir man skirtuose elektroniniuose laiškuose, dar labiau sustiprėja mano nuomonė, kad aš atstovauju didžiulę, tik dar tylinčią bendruomenę. Ši tema jau seniai prinokusi, kas akivaizdu iš jos sukelto milžiniško rezonanso visuomenėje. Gal todėl, kad aš parašiau tai, ką daugelis galvojo, bet nedrįso sakyti?“, - rašo drąsiu tabu laužytoju save laikantis šveicaras.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą