2009 m. sausio 7 d., trečiadienis

Šveicarijoje neturtingus gimines nuo šiol pagal įstatymą turės remti tik turtuoliai

Šveicarijos Socialinės pagalbos konferencija paskelbė apie neturtingų giminaičių rėmimo įstatymo pakeitimus. Nuo šiol tik asmenys, kurių pajamos viršija 10 tūkst. frankų (23 tūkst. Lt) per mėnesį, ir sutuoktiniai, kurių bendros pajamos viršija 15 tūkst. frankų (35 tūkst. Lt) per mėnesį, privalės finansiškai remti neturtingus savo tiesioginius giminaičius – vaikus, tėvus, senelius.


Pagal iki šiol Šveicarijoje galiojusį civilinės teisės potvarkį, socialiai remtinus tiesioginius giminaičius turėjo išlaikyti ir viduriniosios klasės atstovai.

Įstatymo numatyta „prabangaus gyvenimo žemutinė riba“ buvo 5 tūkst. Fr (11,5 tūkst.Lt) mėnesio pajamos vienam žmogui ir 6,7 tūkst. Fr (15,4 tūkst. Lt) per mėnesį dviejų asmenų šeimai. Tokias pajamas turintys šveicarai privalėjo pusę viršijančios šią ribą pajamų dalies išmokėti socialiai remtiniems giminaičiams, jei tokių turėjo.

Pastaraisiais metais šalies spaudoje buvo daug diskutuojama apie šį įstatymą, vadinamą „sugrįžimu į akmens amžių“, „legaliu apiplėšimu“ bei „kartų konflikto kurstymu“.

Vienus piktina, kad šis įstatymas baudžia tuos piliečius, kurie sąžiningai dirba ir taupiai gyvena, tikėdamiesi užsitikrinti sočią senatvę, o valstybė nutiesia kelią švaistūnams ir tinginiams į jų sunkiu darbu sukauptas santaupas.

Bevaikės pasiturinčios poros jaučiasi baudžiamos, nes joms vienoms tenka remti tėvus, kai jų seserų ar brolių šeimos apdovanotos vaikais ir todėl neįpareigotos išlaikyti tėvų.

Šalies teismai perkrauti bylomis, kuriose išsiskyrusių tėvų vaikai reikalauja įstatymu numatytos finansinės paramos iš senelių, nepaisant to, kad pastariesiems dažnai vos užtenka esamų pajamų sveikatos priežiūros mokesčiams padengti.

Pasaulinės finansinės krizės akivaizdoje padėtis ėmė dar labiau aštrėti, todėl Šveicarijos Socialinės pagalbos konferencija nusprendė atleisti nuo šios prievolės labiausiai pažeidžiamą viduriniąją šalies klasę.

Tikimasi, kad tokiu būdu ji bus labiau apsaugota socialiai, o taip pat gerokai sumažės šio pobūdžio teisminių bylų bei su jomis susijusių administracinių išlaidų.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą