2008 m. gruodžio 21 d., sekmadienis

Metų žodis Šveicarijoje – „gelbėjimo paketas“

Nuo 1977 metų vokiškai kalbančiose šalyse tapo tradicija rinkti „Metų žodį“, išsamiausiai ir taikliausiai atspindintį vyravusias metų nuotaikas visuomenėje.


Metų žodžiu šįmet Vokietijos komisija paskelbė žodį „finansinė krizė“ (Finanzkrise). Kartu su antroje vietoje likusiu žodžiu „iššvaistytas“ (verzockt) bei trečią vietą užėmusia „duomenų vagystė“ (Datenklau), jis atspindi aktualiausias Vokietijos visuomenės metų nuotaikas.

Pernai susirūpinimą vokiečiams labiausiai kėlė klimato kaita. Tai parodė pernai daugiausia balsų surinkęs žodis „klimato katastrofa“ (Klimakatastropfe). Šįmet klimato pokyčiai vokiečiams neberūpėjo - juos apibūdinantys žodžiai nepateko net į pirmąjį dešimtuką.

Šveicarijoje – „gelbėjimo paketas“

Šveicarijos Konfederacijos gyventojai šįmet taip pat labiausiai diskutavo dėl finansų: 2008 metų žodžiu išrinktas „gelbėjimo paketas“ (Rettungspaket). Žiuri nuomone, šis žodis pastaruoju metu patyrė išskirtinę transformaciją: prieš finansų krizę jis buvo siejamas su katastrofomis, o šiuo metu – su valstybės gelbėjama ekonomika.

Praėjusių metų žodžiu šveicarai buvo išrinkę „mirties turizmą“ (Sterbetourismus), kaip pagrindinę metų temą apie orios mirties paslaugas teikiančios šveicarų bendrovės „Dignitas“ veiklą.

Šveicarai išsirinko ir metų posakį. Juo tapo vokiečių finansų ministro Peero Steinbrucko išsireiškimas, adresuotas Šveicarijai: „Mes privalome panaudoti ne tik pyragą, bet ir botagą“. Taip Vokietijos politikas piktinosi saugančiais klientų paslaptis Šveicarijos bankais ir siūlė įtraukti šalį į juodąjį „mokesčių rojaus“ valstybių sąrašą.

Lichtenšteino kunigaikštijoje 2008 metų žodžiu paskelbtas „mokesčių afera“ (Steueraffäre). Mokesčių slėpimo skandalas sukrėtė kunigaikštiją po to, kai buvo išaiškinti vokiečių turtuoliai, slėpę Lichtenšteino bankų anoniminėse sąskaitose savo turtus nuo Vokietijos mokesčių inspekcijos.

„Iš mokesčių rojaus – į stabilumo rojų“. Toks šalyje išrinktas metų posakis, Lichtenšteino didžiojo kunigaikščio Aloiso ištartas lapkritį vykusiame prezidentų susitikime Rapperswilyje. Savo kalboje jis pabrėžė, kad Lichtenšteino bankai lieka stabilumo garantais ir yra likvidūs.

Austrija – „gyvenimo žmogus“


Austrijoje šįmet gyventojų mintys daugiausia sukosi ne apie bankus ir pinigus. Svarbiausio metų žodžio titulą iškovojo žodis „gyvenimo žmogus“ (Lebensmensch), reiškiantis „svarbiausias mano gyvenimo žmogus“.

Ypatingą emocinę vertę visuomenėje šis žodis įgijo po Austrijos ateities sąjungos lyderio Joergo Haiderio žūties. Jo pavaduotojas Stefanas Petzneris taip dažnai ir taip jausmingai naudojo šį žodį, kalbėdamas apie tragiškai žuvusį politiką, kad jis tapo labiausiai vartojamu šalyje.

Metų posakiu Austrijoje išrinktas šalies futbolo rinktinės trenerio išsireiškimas per Europos čempionatą, kuriuo jis autoironiškai apibūdino savo komandą: „Šiandien mes lavinome tik savo stipriąsias puses, todėl po 15 minučių treniruotė buvo baigta“.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą