2008 m. lapkričio 28 d., penktadienis

Dar vienas narkotikų sekmadienis

Šį sekmadienį Šveicarijoje įvyks dar vienas referendumas, spaudoje vadinamas „narkotikų sekmadieniu“, nes bus balsuojama dėl dvejų iniciatyvų, susijusių su kvaišalais. Pirmuoju atveju rinkėjai balsuos dėl „protingos kanapės politikos ir efektyvios jaunimo apsaugos“, o tai faktiškai reikštų kanapių legalizavimą.


Manoma, kad Šveicarijos tauta pritars, jog valstybei perėmus kanapių kontrolę, jaunimas būtų labiau apsaugotas nuo kvaišalų pavojų, o šalies biudžetą pasipildytų daugiau nei 2 mlrd. eurų kasmet.

Antrąją iniciatyvą - dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų įstatymo pakeitimo - iškėlė šalies konservatoriai.

Jau 1999 m. tauta balsavo už gydytojų kontroliuojamą heroino išdavimą nuo jo stipriai priklausomiems ligoniams.

Daugumą gyventojų įtikino ekspertų išvados, kad tik tokiu būdu galima kontroliuoti nusikalstamumą, susijusį su beviltiškai lėšų narkotikams ieškančiais individais. Šiemet dešinieji surinko reikalingą kiekį parašų, kad šis klausimas vėl būtų pateiktas tautos valiai.

Taip pat šiame referendume šveicarai balsuos dėl pensinio amžiaus sumažinimo. Siūloma vietoj dabar nustatyto 65 metų, suteikti galimybę išeiti į pensiją jau nuo 62 metų tiems, kurių atlyginimai neviršija 119 tūkst. frankų (267 tūkst. litų) per metus. Ypač aktyviai kviečia tarti „taip“ šalies moterų organizacijos.

Kol kas ankstyvą išėjimą į pensiją sau gali leisti tik turtuoliai, o naujasis potvarkis leistų daugeliui „išeiti į pensiją oriai“.

Šveicarijos rinkėjai spręs ir dėl senaties termino panaikinimo su pedofilija susijusiems nusikaltimams bei dėl Ciuricho miesto centre statomo stadiono ateities.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą