2008 m. lapkričio 26 d., trečiadienis

Tautos sugėdinti Šveicarijos bankininkai grąžina milijonines premijas

Dar visai neseniai šveicarai gerbė ir mylėjo šalies bankininkus, tačiau pastaruoju metu žodis „bankininkas“ tapo keiksmažodžiu. Spalio pabaigoje arogantiški bankininkai nugramzdino jų valdomą didžiausią Šveicarijos ir pasaulio banką UBS į prarają, bet nepasikuklino apsidovanoti save 12 mlrd. frankų (27 mlrd. litų) premijomis už 2007 metus, nepaisant paskelbtų 4,4 mlrd. frankų (9,8 mlrd. litų) nuostolių. Finansų pasaulyje yra įprasta, kad už gerus darbo rezultatus vadybininkams išmokamos premijos dažnai viršija jų metinį atlyginimą, tačiau už ką šįkart buvo išmokėtos milijoninės premijos?

Grąžinkite, kas jums nepriklauso

Ties UBS banko būstinėmis protestuotojai reikalavo teisingumo. „Grąžinkite premijas - tai, kas jums nepriklauso“, - skelbė milžiniški plakatai Ciuriche ir Liucernoje. Sąžinė sukirbėjo tik buvusiam UBS vadovui Peteriui Wuffliui. Lapkričio 9 d. jis savo valia atsisakė 12 mln. frankų (27 mln litų) premijos, išmokėtos 2007 m. liepą, jam paliekant banko valdytojo postą. Taip pat jis paskelbė, kad beprotiški aukštų vadybininkų atlyginimai bei premijos krizės metu yra amoralūs, tad ir neleistini. Precendento neturintis bankininko žingsnis trumpam nuramino įkaitusią visuomenę. Bet ne ilgam.

Jūsų pagalba - mūsų premijoms

Krizės parklupdytas UBS kreipėsi į valstybę, prašydamas finansinės paramos, kad išsigelbėtų nuo žlugimo. Besvarstant 68 mlrd. frankų (152 mlrd. litų) vertės pagalbos UBS paketą, vėl buvo pasityčiota iš žmonių: banko valdyba pavasarį ruošiasi išmokėti apie 7 mlrd. frankų (15,7 mlrd. litų) premijų už 2008 metus. Tai jau buvo paskutinis lašas santūrios Alpių šalies žmonių kantrybei. Šveicariją užliejo kritikos ir pasipiktinimo lavina, į kurią turčiai jau turėjo sureaguoti.

Lapkričio 17 d. UBS valdyba priėmė sprendimą išmokėti gerokai sumažintas premijas už 2008 metus 85 tūkst. banko darbuotojų. Aukščiausio rango vadovai šį kartą liks be nieko. Negana to, šį antradienį buvę UBS valdytojai paskelbė atsisakantys jų vadovavimo metu išmokėtų premijų, sudarančių 33 mln. frankų (74 mln. litų). Buvęs prezidentas Marcelis Ospelis, buvęs viceprezidentas Stephanas Haeringeris ir buvęs finansų vadovas Marco Suteris pareiškė savanoriškai grąžinantys milijonus ne todėl, kad jaustųsi kalti dėl banką ištikusios krizės, bet „iš solidarumo šioje sunkioje situacijoje“.

Grąžinti milijonai – lašas jūroje

Finansų ekspertai pozityviai vertina jų sprendimą, bet vadina grąžintus milijonus „lašu jūroje“, pateikdami duomenis, kad per pastaruosius trejus metus banko valdytojai premijoms bei įvairiems priedams prie atlyginimų išsimokėjo apie 800 mln. frankų (1,8 mlrd. litų). Jų manymu, reikėtų nustatyti valstybės gelbėjamų bankų aukščiausio rango valdininkų atlyginimų lubas. Siūlomas vieno milijono frankų per metus atlyginimo maksimumas, įskaitant ir premijas, o ir pastarąsias raginama mokėti ne už praėjusius metus, o praėjus trejiems metams be nesklandumų. „Bankininkai užsidirbo pakankamai per pastarąjį dešimtmetį, laikas juos sustabdyti“, - skelbia žiniasklaida visuose šalies kampeliuose.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą