2009 m. sausio 22 d., ketvirtadienis

Ciuricho meras atsisakė posto, kad daugiau laiko galėtų skirti paaugliui sūnui

Didžiausio Šveicarijos miesto politikoje – nauji vėjai. Meras atsisako savo posto, nes nori daugiau laiko skirti šeimai, o į laisvą miesto valdžios kėdę pretenduoja dvi skirtingų gyvenimo būdų moterys: tradicinės šeimos šalininkė ir netradicinės seksualinės orientacijos politikė.


Nuo 2002 metų Ciuricho miestui vadovaujančio Elmaro Ledergerberio politikai pritaria dauguma gyventojų. Ciuricho ekonomika klesti, sukurti abipusiai naudingi ryšiai tarp verslo ir miesto, į miestą pavyko pritraukti IT lyderių “Microsoft” ir “Google” plėtros centrus.

Už efektyvius dialogo tarp visų miesto socialinių bei ekonominių grupių ieškojimus ir visuomenės vienijimą bei už svarų indėlį į atviro pasauliui ir tolerantiško didmiesčio kūrimą praėjusių metų rudenį jis laimėjo antrąją vietą geriausio pasaulio mero rinkimuose „World Mayor“, populiarumu nusileidęs tik Keiptauno (Pietų Afrikos Respublika) merei Helen Zille’i.

Mero prioritetas - tėvystė

Šešiasdešimt ketverių metų amžiaus E. Ledergerber buvo pakartotinai išrinktas vadovauti Ciurichui iki 2010 m. pavasario. Tačiau praėjusį rudenį populiarusis meras paskelbė apie savo pirmalaikį pasitraukimą iš miesto vadovo posto „dėl šeimyninių aplinkybių“.

Trijų vaikų tėvas oficialiai pareiškė keičiantis savo gyvenimo prioritetus, todėl apsisprendęs skirti savo laiką paaugliui sūnui. “Jis - visiškai normalus, nekeliantis problemų penkiolikmetis, bet būtent dabar jam labiausiai reikalingas tėvas“, - argumentavo savo sprendimą E. Ledergerberis.

„Iš miesto tėvo - į šeimos tėvą“. „Tėvystė tampa madinga“. Tokiomis antraštėmis su nuostaba, nepatiklumu ir susižavėjimu šį mero žingsnį pasitiko spauda. Populiarusis politikas nežada visiškai pasitraukti iš politikos, bet tikisi suderinti tėvystę su mažiau atsakomybės ir laiko reikalaujančiomis pareigomis miesto turizmo departamente.

Miesto galva taps moteris

Pirmąkart miesto istorijoje į atsilaisvinusią mero kėdę atsisės dailiosios lyties atstovė. Abejų pasiūlytų kandidačių išsilavinimas bei politinės programos labai panašios, abi yra žinomos, kompetetingos ir tinkančios šiam postui, bet jų biografijos – visiškai skirtingos.

Laisvųjų demokratų partija kandidate į mero postą iškėlė 56 metų Kathrin Martelli, puikiai derinanti politikoje įgytą ilgametę patirtį su motinos bei namų šeimininkės pareigomis.

Ji išgarsėjo tokiais projektais, kaip automobilių greičio apribojimas iki 30 km/val. gyvenamuosiuose kvartaluose, o taip pat siūlymu įrengti daugiau ir įvairesnių vaikų žaidimų aikštelių mieste.

Ciuricho kairiųjų partija, kuriai priklauso ir atsistatydinantis meras, kandidate į jo įpėdines išrinko neslepiančią savo netradicinės seksualinės orientacijos 48 metų Corine Mauch.

Jau daugelį metų gyvenanti su mylima moterimi, pretendentė į mero kėdę yra tikra, kad jos gyvenimo būdas neturės jokios įtakos kompetencijai: “Ciurichas – tai miestas, kuriame užtenka vietos visiems“. Tolerancija ir laisve garsėjančiame Ciuriche vienos šalia kitų taikiai sugyvena net ir skirtingiausių pažiūrų socialinės grupės.

Politikė, žinoma kaip jaunų muzikantų rėmėja, ir pati dar groja bosine gitara bendraamžių pankroko grupėje miesto klubuose.

Nugalės kairioji lesbietė C.Mauch?

Ekspertai prognozuoja, kad linksmosios politikės C.Mauch galimybės laimėti rinkimus didesnės. Jos kandidatūrą palaiko ir žalieji, o Ciuriche raudonųjų (kairiųjų) ir žaliųjų partijos paprastai surenka ne mažiau kaip pusę rinkėjų balsų. Už rimtosios politikės K.Martelli partiją dažniausiai balsuoja iki 15 proc. rinkėjų.

Vasario 8-ąją vyksiančiuose miesto vadovybės rinkimuose paaiškės, kurią iš jų nori matyti merės kėdėje didžiausio Šveicarijos miesto gyventojai.

Jei ja būtų išrinkta C.Mauch, didžiausiam viso pasaulio gėjų ir lesbiečių džiaugsmui, Ciurichas taptų ketvirtasis miestas Europoje po Paryžiaus, Berlyno ir Hamburgo, kurių merai neslepia savo netradicinės seksualinės orientacijos bei pirmasis miestas Europoje, kuriam vadovautų lesbietė merė.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą