2009 m. kovo 20 d., penktadienis

Šveicarijos Alpėse baigsis katino dienos nuogiems alpinistams

Vieną gražiausių Šveicarijos kampelių – Apencelio kantoną šalies šiaurės rytuose – drebina netikėti laisvės ir tolerancijos išbandymai. Praėjusį rudenį turistų pamėgtais, vaizdingais Alpių slėniais vinguriuojančiais takeliais ėmė naudotis neįprastai atrodantys keliautojai – apsiavę tik tvirtais kalnų batais ir užsidėję kuprines.


Vietinių nuostabai ir pasibaisėjimui, jų neišbaidė net teisėsaugininkai. Natūralistais save vadinantys kalnų mėgėjai atrėmė policininkų pastabas geležiniu argumentu: šalyje nėra įstatymo, draudžiančio nuogam vaikščioti po kalnus.

Nuogalių kalnuose sulig kiekviena diena ėmė gausėti, kai apie šį įvykį plačiai paskelbė šalies spauda, o populiariuose internetiniuose portaluose ėmė kurtis šios naujos kalnų sporto rūšies gerbėjų ir juos palaikančiųjų grupės.

„Mes nieko blogo nedarome, tik norime betarpiškai jausti nuostabios gamtos, saulės ir vėjo artumą be trukdančių drabužių. Tai – skonio reikalas, o ne nusikaltimas“, – skelbia jie.

Valdžia susirūpino: nuogaliai kenkia iš turizmo gyvenančio populiaraus regiono įvaizdžiui ir žaloja juos reginčių vaikų sielas. Todėl neeilinio posėdžio metu nuspręsta įstatymą, numatantį bausmes už triukšmą, šiukšlinimą ir blogą elgesį, papildyti dar vienu punktu – nuogumas viešoje vietoje baudžiamas iki 200 šveicariškų frankų (440 lt) bauda.

Kad šis sprendimas įsigaliotų, jį turės patvirtinti visuotinis gyventojų susirinkimas „Landesgemeinde“.

Tai unikalus, gilią senovę siekiantis politinis reiškinys, kuriuo Apencelio kantonas didžiuojasi ne mažiau, kaip vietiniu aštriausiu šveicarišku sūriu su 700 metų gaminimo tradicijomis.

Kasmet balandžio paskutinio sekmadienio vidurdienį visi regione gyvenantys vyresni kaip 20 metų vyrai, o nuo 1991 metų – ir moterys susirenka pagrindinėje regiono centro aikštėje. Atviro balsavimo būdu, t.y. rankos pakėlimu, renkami kandidatai į parlamentą ir valdybą, balsuojama dėl įstatymų pakeitimų bei iškeliamos naujos iniciatyvos. Nedalyvaujantiems skiriamos solidžios baudos, nes šventa demokratinės valstybės piliečio pareiga – aktyviai dalyvauti politiniame gyvenime.

Kai kurių juristų teigimu, toks draudimas, jei būtų priimtas, prieštarautų Šveicarijos konstitucijai.

„Nuogumas be seksualinių konotacijų yra legalus“, – bernietį teisės ekspertą Danielį Kettingerį cituoja teisės temomis rašantis žurnalas „Jusletter“. Jam pritaria ir kiti šalies teisininkai, taip sukeldami dar didesnę emocijų bangą Šveicarijos ir kaimyninių šalių žiniasklaidoje.

Kaimynams iš šiaurės ši tema taip pat labai aktuali. Apie 800 tūkst. Vokietijos gyventojų keliavimą, bėgiojimą, kopimą ir plaukiojimą Adomo kostiumais vadina mėgstamiausiu laisvalaikio užsiėmimu šiltuoju metų laiku.

Bet vokiečiai į nuogumą žiūri liberaliau – šįmet netgi planuojama skirti tam tikrus takelius vaizdingose vietovėse tik nuogaliams, įvedus atitinkamą ženklų sistemą, kaip nudistų paplūdimiuose.

Ši nuogalių tema labai suintrigavo amerikiečius. Vieno didžiausių JAV dienraščių „New York Times“ internetinėje svetainėje straipsniai apie nuogalius skaitomiausių žinių dešimtuke pirmavo dvi paras.

Vis dėlto populiarus šveicarų žurnalas „Beobachter“ klausia, kodėl betarpiško ryšio su gamta mylėtojai išsirinko būtent šį regioną. Gal todėl, kad Apencelio kantonas ne tik labai gražus, bet ir labai katalikiškas? Juk kiekvienas vaikas žino, kad labiausiai norisi to, kas draudžiama.

Apencelio šveicarai balandžio 26-ąją nuspręs, ar tuoj sužaliuosiantys Alpių slėniai snieguotų viršūnių fone taps policijos budėjimo postu, ar nuogalių rojumi.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą