2009 m. vasario 21 d., šeštadienis

Religinių ir netikinčiųjų plakatų mūšių banga pasiekė Šveicariją

Pirmadienį Šveicarijos laisvamanių sąjunga, atstovaujanti 810 tūkst. nereligingų šalies gyventojų interesams, paskelbė prisijungianti prie praėjusių metų gale britų pradėtos religinio nusiginklavimo akcijos. Sąjungos vadovai nori parodyti, kokie absurdiški yra visur klijuojami ir spausdinami religinio turinio pranešimai su Biblijos citatomis. Jie skelbia, kad demokratinėje visuomenėje reikėtų leisti tarti žodį ir tiems, kurie, tokius plakatus matydami, jaučiasi nemaloniai.


Pernai 100 metų susikūrimo sukaktį atšventusi vietos laisvamanių sąjunga mano, kad beviltiškai tuštėjančių bažnyčių atstovai viešai naudoja psichologinį spaudimą, siekdami pritraukti naujus narius ir įgauti daugiau galios visuomenėje.

„Žmonės mums skambina ir rašo elektroninius laiškus džiaugdamiesi, kad pagaliau kažkas gina ir netikinčiuosius. Mes jau persisotinę religinėmis reklamomis visoje Šveicarijoje“, – Laisvamanių sąjungos vadovę R.Caspar cituoja šveicarų portalas „swissinfo.org“.

Didžiojoje Britanijoje šis religinio nusiginklavimo judėjimas prasidėjo kaip protestas prieš krikščioniškas reklamas, perspėjančias, kad žmonės, neišpažįstantys krikščionybės, „bus amžinai pasmerkti ir degs pragaro kančiose“.

Britų televizijos laidų scenaristė 28 metų Ariane Sherine savo tinklaraštyje visus, kuriems irgi įkyrėjo religiniai gąsdinimai ir grasinimai, paragino paaukoti po 5 svarus (apie 18 litų) atsakomajai kampanijai.

Skaitytojų reakcija pranoko lūkesčius: per trumpą laiką į akcijos kasą įplaukė daugiau nei 140 tūkst. svarų (526 tūkst. litų). Akciją parėmė ir Britanijos humanistų asociacija bei Oksfordo universiteto profesorius, garsus ateistas Richardas Dawkinsas, pareiškęs, kad „tai privers žmones susimąstyti, o mąstymas – tai religijos prakeiksmas“.

Gausios paramos dėka visą sausį Londone ir kituose šalies miestuose važinėjo 800 autobusų, pasipuošusių dideliais užrašais „Dievo tikriausiai nėra. Liaukitės rūpintis ir džiaukitės gyvenimu“, o metropoliteno reklamos stenduose praeivių žvilgsnius traukė plakatai su žinomų ateistų citatomis, pavyzdžiui, Katharine Hepburn citata: „Aš esu ateistė, ir tiek. Aš tikiu, kad nėra nieko, ką dar reiktų žinoti, išskyrus tai, kad turime būti geri vienas kitam“.

Ateistinių autobusų estafetę entuziastingai perėmė ispanai. Katalonų ateistų ir laisvamanių sąjungos vadovas Albertas Riba interviu australų dienraščiui „The Sydney Morning Herald“ pabrėžė, kad ši kampanija „adresuojama ne tikintiesiems, o ateistams, kurie reguliariai gąsdinami bausmėmis“.

Antrajame pagal dydį Ispanijos mieste Barselonoje užvirė aršūs plakatų mūšiai: į kovą su laisvamanių šūkiu apklijuotais autobusais „Dievo tikriausiai nėra. Liaukitės rūpintis ir džiaukitės gyvenimu“ krikščionių bažnyčios atstovai paleido autobusus su užrašais „Taip, Dievas egzistuoja. Džiaukitės gyvenimu Kristuje“.

Akylai stebėję vienminčių akcijos sėkmę Europoje sujudo ir JAV ateistai, agnostikai bei laisvamaniai. Amerikos humanistų asociacijos remiama Vašingtone ir Niujorke prasidėjo kampanija, kurios šūkis „Kam tikėti Dievu? Tiesiog būk geras vardan gėrio!“

Prie laisvamanių autobusų akcijos planuoja prisijungti ir italai bei australai, bet pastaruosius kol kas lydi nesėkmė: didžiausia šalies lauko reklamos agentūra APN atsisakė viešinti šūkius, skelbiančius: „Ateizmas – išsimiegok sekmadienio rytais“.

Keletas skaičių iš 2006 metų Kembridžo universiteto leidinio „Cambridge Companion to Teheism“: sociologo Philo Zuckermano duomenimis, pasaulyje yra 500–750 mln. ateistų, agnostikų ir laisvamanių, t.y. 58 kartus daugiau už mormonus, 41 kartą – už žydus ir dukart daugiau už budistus; nereligingieji pasaulyje sudaro ketvirtą pagal dydį grupę po krikščionių (2 mlrd.), musulmonų (1,2 mlrd.) ir induistų (900 mln.).

Klausimas skaitytojams – kiek įvairių religijų atstovų ir ateistų beldėsi į jūsų duris ar įtikinėjo gatvėje?

Atsakysiu iš savo patirties: per pastaruosius 10 metų gyvenimo trijose skirtingose Europos šalyse savo vienintelės religijos teisingumu mane bandė įtikinti keliolika delegacijų, atstovaujančių penkių religijų ir konfesijų atmainoms. Tačiau, kad ir kaip būtų keista, nepasitaikė nė vieno laisvamanio, kuris belstųsi į sielą sakydamas: „Netikėk Dievu – tiesiog būk geras ir daryk gerus darbus“.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą