2008 m. birželio 11 d., trečiadienis

Šveicarijoje furbolo aistruoliai - romūs

215 tūkstančių futbolo aistruolių ir jokių problemų! - pakiliai skamba šveicarų dienraščių antraštės. Pirmadienį Ciuricho stadione 30 tūkst. žiūrovų stebėjo rungtynes tarp Rumunijos ir Prancūzijos rinktinių, kurias šveicarų komentatoriai pavadino “neįtikinamai nuobodžiomis”. Dar 54 tūkst. aistruolių savo mylimas komandas palaikė sirgalių zonoje.


Po mačo miesto centre kartojosi idiliškas, bet nenuobodus vaizdas: liepsnojančių geltonai Rumunijos sirgalių būriai ir tiek pat mėlynai tviskančių prancūzų futbolo aistruolių trankiai, bet linksmai ir draugiškai traukė per miestą ir visi kartu, pritariant rumunų būgnams, dainavo Europos himną, glėbesčiavosi, fotografavosi ir be konfliktų linksminosi baruose.

Berne rungtynes stebėjo beveik 31 tūkst. žiūrovų, o miesto sirgalių zonoje dar šimtas tūkstančių. Iš jų pusė - olandai.

Organizatoriai išreiškė susižavėjimą nepriekaištingu jų elgesiu. Netgi padauginusiais alkoholio draugais olandai pasirūpino patys, o Berno miesto švaros tarnybos, dirbusios visą naktį, buvo nustebintos, kad rado daug mažiau šiukšlių nei paprastai po tokios gausios minios aspilankymo.

Šveicarų sostinės, dabar vadinamą Olandijos svetaine, oranžiniai sirgaliai stengėsi neprišiukšlinti, o tik papuošti. Apimti pergalės euforijos, pirmadienio vakarą jie aprengė oranžiniais rūbais ir kepurėmis miesto fontanų statulas ir koncertavo gatvėse. Parklupdytų pasaulio čempionų Italijos sirgaliai tarp jų nesimaišė: jie nusivylę paliko miesto aikštes dar prieš rungtynių pabaigą.

Berno miestas rūpinasi aistruoliais. Vietiniai gyventojai mėgsta vasarą atsigaivinti pro miestą tekančioje švarioje ir skaidrioje upėje Aare. Bet ji gali būti pavojinga išgėrusiems futbolo aistruoliams, todėl čempionato metu kasdien 25 darbuotojai budi prie sirgalių iš Olandijos kempingo ir bando atkalbėti ištroškusius pasiplaukiojimo vėsioje srovėje.

„Futbolo mylėtojų draugiškumo ir šveicarų renginių organizavimo talento dėka iki šiol “Euro 2008” vyksta puikiai“, - džiūgauja organizatoriai.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą