2008 m. gegužės 23 d., penktadienis

Kaip apsaugoti miestus nuo šlapimo potvynio, kaip sumažinti masinį alkoholio vartojimą ir kaip išganyti nuodėmingas futbolo aistruolių sielas? Artėjančio Europos futbolo čempionato Austrijoje ir Šveicarijoje organizatoriai turi išspręsti daugybę dilemų, kad futbolo šventė nevirstų tragedija.

Policijos šunys pasipuoš juodais bateliais

Ciuricho miesto policijos tarnybiniams šunims pasiūtas specialus apavas iš Gore-Tex membranos, kuri yra nepralaidi vandeniui, o padas atsparus dūriams ir šukėms. Pusšimtį Šveicarijos frankų kainuojantys (apie 100 litų) juodi bateliai apsaugos policijai talkinančius keturkojus ne tik futbolo čempionato, bet ir kitų miesto švenčių metu.

Laukia buitinio smurto proveržio

Šveicarijos ir Austrijos ekspertai baiminasi, kad per Europos futbolo čempionatą padaugės buitinio smurto atvejų dėl didesnio nei įprastai alkoholio vartojimo ir įtampos. Manoma, kad gerokai išaugs moterų globos namų paklausa, todėl įsteigti papildomi apsaugos nuo smurto centrai.

Rūpinsis futbolo aistruolių sielomis

Trijų pagrindinių šveicarų ir austrų religijų bažnyčios – reformatų, Romos katalikų ir Kristaus katalikų – taip pat aktyviai dalyvaus futbolo šventėje. Jų bendras projektas „Atvira bažnyčia ‘08“, be įprastinių ritualų, pateiks ir daug kitų pasiūlymų ieškantiems ramybės bei dvasingumo.

Vanduo – prieš alkoholį

Šveicarijos sostinėje Berne čempionato metu veiks nemokami geriamo vandens hidrantai kiekvienoje didesnėje aikštėje. Šis valdžios sprendimas buvo audringai diskutuojamas, nes miestas nuo seno garsėja puikios kokybės geriamo vandens fontanėlių gausa. Bet valdžia nusprendė, kad jų gali neužtekti. Tokiu būdu ji tikisi sumažinti alkoholio vartojimą.

Įrengtos šiuolaikiškos švieslentės

Futbolo fiestai Ciuricho miesto gatvėse įrengtos modernios 180 kg sveriančios, 1,80 m aukščio ir 1,40 m pločio švieslentės. 1,75 milijono šveicariškų frankų kainavę įrengimai informuos apie eismo apribojimus, apvažiavimus, slidų kelią ir kitus svarbius perspėjimus, išskyrus reklamą.

Prieš šlapimą miestai ginkluojasi vandenvežiais


Šveicarai ir austrai tikisi tvarkingų futbolo sirgalių, kuriems miestų aikštėse įrengta po pusę tūkstančio papildomų mobiliųjų tualetų. Bet masinių renginių ekspertai prognozuoja, kad apie pusę aistruolių nebus linkę jais naudotis, kai aplinkui tiek žaliojo miesto ploto.

Vokietijos patirtis pasaulio futbolo čempionato metu rodo, kad „gamtos mėgėjų“ žala miestų florai siekia šešiaženklius skaičius.

Šlapimas – „agresyvi medžiaga“, ypač vartojant alkoholį: dėl didelio jo kiekio nudžiūsta net medžiai, nekalbant apie mažesnius augalus. Todėl miestai, kuriuose vyks čempionato rungtynės, gausiai ginkluojasi vandenvežiais. Esant sausam, karštam orui, ne tik gatvės, bet ir medžiai bei gėlynai bus nuolat laistomi vandeniu, kad praskiestų šlapimą ir nuslopintų blogą kvapą. Ypatingais atvejais gatvės bus laistomos net citrinos vandeniu.

Surengta panikos protrūkio imitacija

Šimtai žmonių tuščio stadiono tribūnoje elgėsi kaip priklauso įsišėlusiems futbolo sirgaliams: triukšmavo, rėkė, stumdėsi su kitos spalvos sirgaliais, vėliau uždegė keletą sprogstamųjų petardų. Dūmai, ugnies liepsnos, panikos apimti žmonės, susigrūdę prie išėjimo, krentantys iš tribūnų kūnai.

Taip Ciuricho futbolo stadione keturi šimtai profesionalų ir tiek pat statistų imitavo panikos protrūkį per rungtynes. Tuomet išmušė policijos, gaisrinės, greitosios pagalbos, armijos ir kitų tarnybų komandų darbo valanda. Žaidimas nutraukiamas, gesinami ugnies židiniai, raminama minia, sužeistieji išnešami neštuvais, guldomi medicinos pagalbos palapinėse, suteikiama pirmoji pagalba – viskas kaip tikra.
Saugumo tarnybų vadovai buvo patenkinti spektaklio rezultatais, pavadinę tai „labai realiomis pratybomis“, kurios praturtino reikalingais įgūdžiais, kaip krizės atveju mobilizuoti skirtingų tarnybų pajėgas bendram efektyviam darbui.

Oficialią čempionato dainą atliks E.Iglesias

Tik praėjusią savaitę išaiškėjo čempionato himno paslaptis. Oficiali Euro 2008 daina vadinasi „Can You Hear Me“, o ją gyvai dainuos ispanų lyrikas Enrique Iglesias per baigiamąsias rungtynes birželio 29 dieną Vienoje. Daina parašyta trijų autorių: Enrique Iglesias, Steve`o Moraleso ir Frankie Stormo. UEFA marketingo direktorius Philippe`as Margraffas įsitikinęs, kad ispanų dainininkas yra idealus pasirinkimas, nes jis – tarptautiniu mastu žinoma superžvaigždė, mėgsta futbolą ir turi europietiškas šaknis.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą