2008 m. gegužės 16 d., penktadienis

Paniką dėl galimų islamo ekstremistų išpuolių sukėlė interviu interpretacijos

Islamo ekstremistai ragina vykdyti teroro išpuolius per Austrijoje ir Šveicarijoje vyksiantį Europos futbolo čempionatą. Ši antraštė trečiadienį plačiai pasklido tarp naujienų agentūrų ir sukėlė stiprų visuomenės nerimą abejose šalyse bei tarp besiruošiančiųjų atvykti.


Šveicarų dienraštis „La Liberté“ ir austrų dienraštis „Wiener Zeitung“ paskelbė, kad Šveicarijos saugumo tarnybos rimtai vertina ketinimus, pasirodžiusius populiariuose tarp musulmonų interneto tinklapiuose „Minbar-Sos“ ir „As-Sahab“. Juose raginama per čempionatą „paversti abi saugiausias Europos šalis pragaru, primenančiu Iraką ir Afganistaną“ bei skelbiama, kad „pagaliau išmušė kovos už tikėjimą valanda“.

Austrijos vidaus reikalų ministerijos atstovas Oberstas Rudolfas Gollia ketvirtadienį ramino tautą, kad nėra jokios patikimos informacijos apie gresiantį terorą per Euro 2008. Skelbiama, kad žurnalistas perdėtai interpretavo interviu su Šveicarijos policijos atstovu Jürgu Bühleriu. „Mes atidžiai stebime situaciją. Internete jau kelios savaitės platinami grasinimai teroro išpuoliais, lygiai taip pat, kaip ir prieš futbolo pasaulio čempionatą Vokietijoje prieš dvejus metus. Mes pasiruošę viskam“, – taip buvo pasakyta originaliame jo interviu.

„Tai puikus pavyzdys, kaip bulvarinė spauda iš musės padaro dramblį. Situacija primena sugedusį telefoną, kai eilinis policininkas tampa „svarbiu Šveicarijos policijos asmeniu“, o vienas pacituotas sakinys tampa „svarbiu interviu“ ir net „oficialiu šveicarų saugumo tarnybų pranešimu“, – situaciją aiškina Ciuricho dienraštis.

„Nėra jokios būtinybės papildomoms saugumo priemonėms, nes nėra jokių grasinimų, bet viskas, taip pat ir internetinė veikla, yra stebima bei dalinamasi informacija su kitų šalių saugumo tarnybomis“, – užtikrino Rudolfas Gollia.

„Vakarų valstybėms nuolat grasinama“, – taip šia tema paklaustas atsakė ir UEFA atstovas Williamas Gaillardas. „Mes labai rimtai vertiname grasinimus, bet jų nebijome. Dėl to tikrai nepulsime į paniką“, – patikino organizacinio komiteto spaudos atstovė Pascale Vögeli.

Terorizmo tyrimų ir saugumo politikos instituto vadovo Rolfo Tophoveno nuomone, futbolo čempionatas yra potencialus teroro išpuolių taikinys, kaip ir kiti masiniai renginiai. „Ilgalaikių pasekmių gali turėti net ir neišsipildę teroristų grasinimai: jie sukelia nesaugumo jausmą ir nervų karą, o taip pat apsunkina situaciją oro uostuose bei pasienio zonose. Jose atitinkamai sugriežtės kontrolė, o tai reiškia ilgesnį laukimą eilėse ir priekabesnį tikrinimą.“, – pabrėžė ekspertas.

Šveicarijos vidaus reikalų ministerija praneša, kad Euro 2008 apsaugai skirta 27 tūkst. policininkų, atvyks padėti 400 antiteroristinės organizacijos „Cobra“ narių ir 800 policininkų pajėgos iš kaimyninės Vokietijos.

Baiminamasi dėl galimų išpuolių Šveicarijos-Turkijos rungtynių metu birželio 11-ąją Bazelyje, nes įtariama, kad gali atsiliepti „nesuvestos sąskaitos“ iš prieš trejus metus daug emocijų sukėlusių atrankinių rungtynių dėl teisės dalyvauti Pasaulio futbolo čempionate. Todėl bendradarbiaujant su turkų policija imtasi ypatingų saugumo priemonių, sudarytas teroristinių grupių sąrašas, kurios galėtų planuoti teroro išpuolius.

Pagal Kroatijos vidaus reikalų ministerijos pateiktus duomenis į „juodą sąrašą“ įtraukti ir 398 kroatų sirgaliai, pagarsėję polinkiu į smurtinius išpuolius. Čempionato metu 56 specialiai pasiųsti kroatų policininkai padės kontroliuoti kroatų sirgalius.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą