2008 m. kovo 6 d., ketvirtadienis

Ciuricho universitetas išsikelia iš dramblio kaulo bokšto

Šį pavasarį švenčiantis 175 metų jubiliejų, Ciuricho universitetas yra pirmoji Europos aukštoji mokykla, įkurta ne bažnyčios ar valdovo, o demokratiškai tautos išreikšta valia. 1833 metų balandį miesto gyventojai rinkimuose pasisakė už tokios infrastruktūros sukūrimą, kuri bendruomenę aprūpintų naudingomis žiniomis ir atradimais.


Kaip ir Lietuva, Šveicarija yra maža šalis, turinti nedaug gamtinių išteklių, todėl tradiciškai prioritetinės sritys yra mokslo ir turizmo plėtra. Manoma, kad Šveicarijos klestėjimas yra jos pastovių investicijų į švietimą bei mokslą rezultatas.

Ciuricho universitetas - didžiausias Šveicarijoje, išugdęs eilę Nobelio premijos laureatų, tokių kaip Vilhelmą Rentgeną (Wilhelm Röntgen), išradusį rentgeno spindulius; Albertą Einšteiną (Albert Einstein), sukūrusį reliatyvumo teorijas; Erwiną Šriodingerį (Erwin Schrodinger), vieną svarbiausių kvantinės fizikos kūrėjų bei eksperimentinės imunologijos profesorių Rolfą Cinkernagelį (Rolf M. Zinkernagel). Būtent čia – universiteto auloje -1946 metais Vinstonas Čerčilis ištarė visą žemyną apskriejusį kreipimąsi į „akademinį pasaulio jaunimą“, kviesdamas Europą „pabusti“.

Jubiliejinės istorinės sukakties proga parengta šventinė du mėnesius truksianti, devynių milijonų frankų biudžeto programa, kurios motto -“dalintis žiniomis”. „Žinios - tai vienintelis dalykas, kuris dalinamas gausėja“, pabrėžė universiteto rektorius Hans Weder atidarymo kalboje praeitą penktadienį. (vasario 29 dieną)
Programos tikslas – plačiausius visuomenės sluoksnius supažindinti ir įvesti į mokslo pasaulį, parodyti ir pasidalinti tuo, ką atrado, išrado ir sukūrė daugiatautė universiteto akademinė bendruomenė. Ją šiuo metu sudaro apie keturi šimtai profesorių, septyni tūkstančiai akademinio ir administracijos personalo ( iš jų - gera dešimtis ir lietuviškų pavardžių) bei 24 tūkstančiai studentų, kurių daugiau kaip pusė - moteriškos lyties.

Daug dėmesio ir lėšų skiriama geriausių mokslininkų ir akademinių darbuotojų iš viso pasaulio pritraukimui, o taip pat puoselėjami glaudūs ryšiai su kitomis aukštosiomis mokyklomis bei tarptautiniais mokslo centrais. Išradingiausi protai čia „suteka“ iš visų žemės kampelių, nes universitetas garsėja aukščiausiais Europoje akademinių darbuotojų atlyginimais bei Ciuricho, kaip geriausios gyvenimo kokybės miesto, patrauklumu.

„Universitetas išsikelia iš dramblio kaulo bokšto į tautos trobesius“, skelbia šveicarų žiniasklaida.Visi septyni fakultetai svetingai atveria duris visuomenei. Skaitomos viešos paskaitos įvairiomis teisės, medicinos, teologijos, technologijų, ekonomikos, menų temomis. Ciuricho gyventojų bei miesto svečių dėmesį traukia „gyvos“ transliacijos iš operacinių salių, vieši eksperimentai, interaktyvūs užsiemimai, universitetui priklausančiuose etnografijos, zoologijos bei kituose muziejuose paruoštos specialios mokslo kuriozų ir įdomybių parodos.

Svarbi programos dalis - Ciuricho miesto aikštėje veikianti “Žinių trasa”, kur demonstruojama, aiškinama ir netgi kviečiama patiems patirti praktinę mokslo atradimų naudą. Nuo eksperimentų su DNR iki širdies bei smegenų tyrimų naujovių, nuo gerontologijos (mokslo apie senėjimą) mitų ir faktų priešpastatymo bei šiuolaikinei senėjančiai visuomenei aktualių gyvenimo kokybės vyresniame amžiuje tyrimų iki naujausių mokymosi metodų ir formų kūrimo bei diegimo.
Universitetas žinomas visoje Europoje dėl plačiausiai žemyne taikomos virtualaus mokymosi technologijos: ja naudojasi 80 procentų universiteto studentų. Todėl „žinių trasoje“ pristatomi virtualaus mokymosi centrai bei demonstruojama, kuo virtualusis mokymasis yra pranašesnis už tradicinį efektyvumo, demokratiškumo ir įdomumo prasme.

Į Ciuricho gatves jau išriedėjo ir ypatingas žinių tramvajus, kuris be įprastinio maršruto per miesto centrą iki pat metų pabaigos atliks ir maisto protui tiekimo funkciją. Jame – plakatai ir nemokamai platinami atvirlaiškiai su ištraukomis iš universiteto mokslinių publikacijų įvairiausiomis temomis, kurios skatins keleivių mąstymą, žinių troškimą beigi pakvies naudotis nuostabia universiteto siūloma galimybe mokytis ir tobulėti visą gyvenimą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą