2008 m. birželio 17 d., antradienis

Šveicarai pamilo tobuluosius olandų aistruolius

Antradienio vakarą paskutinį kartą šimtatūkstantinė olandų aistruolių procesija, kaip oranžinis krioklys, užlies šveicarų miesto gatves. Apsiginklavę būgnais, dūdomis ir garsiakalbiais jie paskutinį kartą nuoširdžiu linksmumu užkrės visus aplinkinius, o pro langus išlindę sostinės gyventojai su tobulaisiais sirgaliais atsisveikins gausiomis ovacijomis, neįprastomis santūriai Alpių šalies tautai.

Berno gyventojai labai pasiilgs oranžinių miesto svečių dėl jų ypatingo tvarkingumo, taikumo ir draugiškumo. Spaudoje mirga emocingi pasakojimai apie oranžinėje jūroje atsitinkančius neįtikėtinus dalykus. Apie išsiruošusias apsipirkti senutes, kurios sustingsta miesto centre susidūrusios su švenčiančių olandų minia.

Bet oranžinė jūra lyg pagal komandą pagarbiai prasiskiria ir šveicarės be jokių kliūčių pasiekia savo tikslą. Apie šiltas aistruolių ir policininkų bičiulystes bei į Olandiją skriejančias jų linksmas bendras nuotraukas. Apie besižavinčias padavėjas, kurioms olandai dosniai žeria arbatpinigių. Apie amžinos draugystės priesakas su šveicarų futbolo aistruoliais, kurių didelė dalis perbėgo į olandų sirgalių gretas po Šveicarijos rinktinės iškritimo.

Alus liejasi upėmis

Olandai – ne tik linksmiausi sirgaliai, bet ir stipriausi gėrikai. Alaus daryklos tiekia rekordinius kiekius alaus sostinės restoranams, jų savininkai sakosi kasdien parduodantys dešimtkart daugiau alaus nei paprastai. Taip pat ir maisto atsargos sparčiai tirpsta, bet atitinkamai storėja šeimininkų piniginės.

Stebėtina, kad netgi UEFA užmerkė akis ir leido sirgalių zonoje pilstyti austrišką „Egger“ alų. Todėl, kad jį labiausiai mėgsta olandai ar todėl, kad senka numatytos oficialių rėmėjų „Carlsberg“ alaus atsargos, spėliojama žiniasklaidoje.

Meras mielai suteiktų pilietybę olandų sirgaliams

Berne iš meilės olandams net geltona šviesoforų spalva pakeista oranžine. Miestas įrengė dvejus šviesoforus, specialiai skirtus olandų ritualams: užsidegus raudonam signalui, sirgaliai sėdasi ant grindinio, sušvitus oranžiniam – pašoka, o sulig žaliu signalu eina toliau.

Sostinės meras Aleksanderis Tschäppätas skelbia, kad mielai suteiktų pilietybę visiems olandų sirgaliams, o šios abipusės draugystės vardan 500 000-ajam Berno svečiui, kuriuo tapo olandė Petra van den Ham, įteiktas milžiniškas šveicariško sūrio „Emmentaler“ gabalas. „Kad užtektų iki pat pergalingo finalo“, – palinkėjo miesto galva.

Bazelis ruošiasi oranžinei invazijai

Netrukus olandų minios iš sostinės persikels į miestą prie Reino – Bazelį. Kad pritrauktų kuo daugiau žiūrovų, organizatoriai nutarė neimti mokesčių už įėjimą į oficialias sirgalių zonas.

Organizatoriams iškilo ir nenumatyta problema. Bazelio stadione stiprios liūtys, trukdžiusios šveicarų-turkų rungtynes, visiškai suniokojo žolę. Iš Olandijos 26 vilkikai veža užsakytą naują žaliąją dangą. Organizatoriai tikisi, kad spės ją pakeisti iki ketvirtfinalio, vyksiančio kitą ketvirtadienį, bet kritišku atveju pasilieka atsarginį variantą rengti rungtynes Berne.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą