2008 m. gegužės 14 d., trečiadienis

Šveicarijos mokiniai tapo Lietuvos ambasadoriais

„Futbolas – tai ne tik žaidimas, menas ir kova žalioje vejoje, tai – ir jungiantis kultūras reiškinys.“ Tokiu šūkiu vadovaujasi tarptautinis projektas „Euroschool 2008“, kurio pagrindiniai uždaviniai - skatinti toleranciją, garbingą žaidimą ir tarptautinį bendravimą.


Trys šimtai projekte dalyvavusių Austrijos, Šveicarijos ir Lichtenšteino mokyklų visus metus bendravo su burtų keliu ištrauktos šalies mokyklomis, ruošė šalies pristatymo renginius. Taip pat organizavo mokyklų futbolo varžybas pagal specialias UEFA nustatytas „Fairplay“ taisykles, ruošdamiesi finaliniam „Euroschool 2008“ taurės turnyrui, vyksiančiame tuose pačiuose aštuoniuose miestuose, kaip ir Europos futbolo čempionatas.

Argau kantono mokiniai tapo Lietuvos ambasadoriais

Burtai nulėmė, kuris regionas atstovaus kiekvieną iš 53 UEFA šalių. Lietuvai „atitekus“ Šveicarijos Argau kantonui, dvylika mokyklų pareiškė norą dalyvauti projekte. Kiekviena jų pati nusprendė projekto apimtis ir turinį.

„Iki projekto pradžios mokiniai beveik nieko nežinojo apie Lietuvą, šiandien jie pagrįstai gali jaustis Lietuvos ambasadoriais“, taip apie Lietuvai pristatyti skirtus renginius rašė Bazelio dienraštis „Basler Zeitung“. Projekto dalyviai - vyresniųjų klasių mokiniai gamino lietuviškas vėliavas ir gaireles, puošė jomis mokyklą, virė cepelinus su spirgučių padažu, režisavo spektaklius pagal lietuvišką pasakas, gamino Lietuvos reljefą iš gipso ir stropiai mokėsi Lietuvos himną.

Turgi mokyklos direktorius Alfredas Halleris užmezgė ryšius elektroniniais laiškais su Vilniaus mokykla, pats nuvyko į Lietuvą susitarti dėl tolimesnio bendravimo. Draugystė tarp mokyklų įsiliepsnojo iškart: iš Lietuvos į Šveicariją ir atgal visus metus skriejo laiškai su receptais, pasakojimais, nuotraukomis. Projekto dienomis buvo verdami cepelinai ir dalinamasi su miestelio visuomene daugybe įdomiausių žinių apie Lietuvą. Panašu, kad ir projektui pasibaigus, draugystė tęsis.

Rekingeno mieste – visa savaitė skirta Lietuvai

Rekingeno mokykloje Lietuvos pristatymui buvo skirta visa projektinė savaitė. Atsakinga už projekto organizavimą mokytoja Esther Stirnemann susisiekė su Šveicarijos lietuvių bendruomene ir netgi atvyko susipažinti su lietuviais ir jų kultūra į Ciuriche vykusią Vasario 16-osios šventę.

Bendruomenės siela, valdybos atstovė Diana Brunner sutiko padėti mokyklai rengti projektą. Jo metu mokiniai ruošė spalvingus informacinius stendus apie Lietuvos geografiją, istoriją, prezidentus, pinigus, lietuvišką auksą – gintarą, aktyviai domėjosi kulinarinėmis lietuvių tradicijomis.

D.Brunner šveicarų vaikus mokė minkyti tešlą lietuviškai duonai su kmynais, virti barščius ir gaminti šaltibarščius. „Nuostabu, kad daugelis vaikų, kurie nemėgsta burokų, sakė, kad šios sriubos skanios“, džiaugėsi lietuvė. O didžiausio populiarumo susilaukė lietuviškas pyragas „tinginys“. „Buvo vaikų, kurie sakėsi šį lengvai paruošiamą desertą jau gaminantys namie šeimai bei svečiams ir sulaukiantys daug pagyrimų“, - įspūdžiais dalijosi D.Brunner.

Projektinę savaitę apvainikavo visai mokyklos ir miestelio visuomenei skirta šventė. Joje, be lietuvių kultūros mokytojos Dianos Brunner, dalyvavo ir Šveicarijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Jūrate Caspersen. Skambant Lietuvos himnui, aikštėje buvo pakelta lietuviška vėliava, ir į dangų pakilo 150 lietuviškai trispalvių balionų.

Ypatingo šventės dalyvių dėmesio susilaukė lietuvių liaudies šokis „Šimas“, kurį šoko bendruomenės skolintais lietuviškais tautiniais drabužiais apsirengę mokiniai. Jais bei lietuviškais gintariniais karoliais pasipuošę vaikščiojo ir mokyklos mokytojai. „Tai buvo taip neįprasta, kad maža mergaitė, priėjusi prie mokytojos, net paklausė: „Mokytoja, ar jūs šiandien karalienė?“ - pasakoja D.Brunner.

Jūratė Caspersen tarė lietuvišką „ačiū“ mokyklai už įvairiapusį ir įdomų Lietuvos pristatymą, pakviesdama visus kitais metais aplankyti Lietuvą, švęsiančią vardo paminėjimo tūkstantmetį.

Savo apsilankymu mokyklą pagerbė Lietuvos ambasadorius

Fricko miesto mokykloje projekte apie Lietuvą dalyvavo 730 dvylikos–penkiolikos metų amžiaus mokinių. Jiems teko ypatinga garbė – į finalinį projekto renginį atvyko Lietuvos ambasadorius Šveicarijos Konfederacijoje - Vytautas Petras Plečkaitis.

„Lietuva - didesnė už Šveicariją, bet gyventojų turi dvigubai mažiau. Iš jų – 6,3 procentai rusų. Tautinė lietuvių sporto šaka yra krepšinis, visos kitos sporto šakos - jo šėšėlyje“, - negailėjo detalių renginio aprašyme kantono dienraštis „Aargauer Zeitung“.

Jam buvo įteikta mokinių pagaminta Lietuvos vėliava, sugiedotas himnas. Ambasadorius savo ruožtu pažadėjo padėti tiesti draugystės tiltus tarp šveicarų ir lietuvių mokyklų ir įteikė Lietuvos vėliavą.

lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą